Jagodzianki domowe

Jagodzianki domowe

Jagodzianki domowe

Składniki na 10 porcji:

    Ciasto:
    Rozczyn
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
    Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 3-4 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 pełne łyżki masła

    Nadzienie:
  • 250 g świeżych jagód
  • 2 łyżki stołowe cukru

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozdrobnić w ciepłym lecz nie gorącym mleku, dodać 2 pełne łyżki stołowe mąki, łyżeczkę cukru
    a następnie odstawić rozczyn do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
  2. Masło przełożyć do rondla i rozpuścić.
  3. Do odrębnego naczynia wsypać mąkę, wbić jajko, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, rozpuszczone i ostudzone masło oraz śmietanę a następnie wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło ono od ścianek naczynia. Odstawić
    w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut. Ciasto jest dobrze wyrośnięte jeśli powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie.
  4. Wyrośnięte ciasto wyrabiać na podsypanej mąką stolnicy przez 2 minuty. Następnie podzielić je na 8-10 części. Każdą część rozwałkować pojedynczo na placek o owalnym kształcie. Następnie nakładać po dwie łyżeczki jagód, zawijać brzegi ciasta ku gorze i zlepiać. Formułować podłużne bułeczki.
  5. Jagodzianki przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką. Odczekać 5 minut a następnie piec
    w nagrzanym piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180°C (u mnie góra dół bez termoobiegu).
  6. Ciasto jest upieczone, gdy jest dobrze wyrośnięte, zarumienione a drewniany patyczek włożony na 2 sekundy do ciasta jest po wyjęciu czysty oraz bez przylepionych grudek.
    Moje rady:
  1. Zarówno rozczyn jak i wyrobione ciasto drożdżowe powinny przebywać w ciepłym miejscu pod przykryciem i bez przeciągów. Przy wyrabianiu ciasta drożdżowego wszystkie jego składniki, jak również pomieszczenie, w którym przyrządza się ciasto powinny mieć temperaturę 20-25°C. Jest to bardzo ważne, gdyż w tej temperaturze drożdże najszybciej się rozmnażają, spulchniając ciasto.

Jagodzianki domoweJagodzianki domowe

Zobacz także: