Jabłecznik

Jabłecznik to ciasto bardzo szybkie do przyrządzenia pod warunkiem, że jabłka przygotujemy dzień wcześniej bądź wykorzystamy gotowe zapasy zimowe w postaci konfitury w słoiku. Każda szarlotka i jabłecznik smakują najlepiej z antonówką. Niezwykła woń tego jabłka oraz lekko kwaśny posmak wspaniale komponują się ze słodkim ciastem kruchym i cynamonem.

Prosty jabłecznik na kruchym cieście

Jabłecznik

Składniki :

    Ciasto:
  • 3 jajka
  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100 g cukru
  • 200 g masła roślinnego
    Jabłka:
  • 2 kg jabłek najlepiej o lekko kwaśnym smaku np. antonówek
  • 50 g masła roślinnego
  • ½ szklanki cukru
  • 1 pełna łyżka kisielu pomarańczowego bądź 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
    Dodatkowo:
  • forma do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cm

Sposób przygotowania:

    Jabłka:
  1. Jabłka obrać, wydrążyć z gniazd nasiennych i pokroić w drobne plastry.
  2. Na dnie garnka umieścić 2 łyżki stołowe masła roślinnego, przełożyć jabłka i prażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając za pomocą łyżki, by się nie przypaliły. Gdy jabłka będą już miękkie i wodniste dodać cukier i cynamon, po czym dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
  3. Dodać kisiel bądź mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
    Ciasto kruche:
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na stolnicy na kształt formy,
    w której pieczemy ciasto.
    Wykończenie:
  1. Piekarnik nagrzać do 170°C. Formę nasmarować masłem i posypać mąką pszenną bądź wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Nałożyć pierwszą warstwę ciasta, następnie jabłka i ponownie ciasto.
  3. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut zwracając uwagę na to, czy wierzch nie jest zbyt zarumieniony. Można wówczas nakryć ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
  4. Porcję jabłecznika przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    Moje uwagi:
  1. Jabłka można przygotować dzień wcześniej, wówczas odejdzie nam najbardziej czasochłonny element pracy.
  2. Do jabłecznika najlepiej jest dodawać jabłka o niezbyt słodkim smaku np. antonówki.
  3. Podczas prażenia jabłek możemy dodać nieco wody, by nie przywarły do garnka.

JabłecznikJabłecznik

Zobacz także:

Gotowanie ze stylem 09-08-2013 15:04:43

Kwaśna śmietana o zawartości 18% tłuszczu.

ewa 09-08-2013 13:31:50

jaka ma być smietana słodka czy kwaśna

Dodaj Komentarz:

Wpisz Twój komentarz:

Twoje imię: