Gulasz z kalafiorem i kurczakiem

Gulasz z kalafiorem, kurczakiem i ryżem

Gulasz z kalafiorem i kurczakiem

Składniki na 6 porcji:

  • 1 cała pierś z kurczaka
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ średniej wielkości selera korzeniowego
  • 1 główka kalafiora
  • 1½ łyżki stołowej margaryny Palmy lub innej margaryny kostkowej
  • 3 duże pieczarki
  • 1½ szklanki wody
  • 3 suszone owoce ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • słodka mielona papryka

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w paski. Kalafior opłukać a następnie pokroić na różyczki.
  2. Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę o wymiarach (1 cm x 1 cm) a następnie oprószyć dość obficie solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką.
  3. Na patelni rozgrzać margarynę, wrzucić pierś z kurczaka i smażyć z każdej strony, po czym przełożyć do rondla. Dodać ziele angielskie oraz pokrojone pieczarki.
  4. Cebulę pokroić w półplasterki a następnie zeszklić na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso. Kiedy cebula będzie miękka i zarumieniona przełożyć ją do rondla a na patelnię wlać 1½ szklanki wody, zagotować
    i także przelać do rondla.
  5. Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę a następnie przełożyć do rondla i gotować z pozostałymi składnikami do miękkości.
  6. Następnie dodać pokrojony w różyczki kalafior i gotować jeszcze przez 10 minut, aż kalafior będzie miękki.
  7. Na koniec gulasz można przyprawić jeszcze nieco solą i pieprzem do smaku, ewentualnie odrobiną Vegety natur bez konserwantów.
  8. Podawać z ugotowanym ryżem.

Gulasz z kalafiorem i kurczakiemGulasz z kalafiorem i kurczakiem

Zobacz także: