Gulasz wieprzowy

Przepis na gulasz wieprzowy z sosem z dodatkiem marchwi. Tradycyjna propozycja dania obiadowego z dodatkiem pysznej surówki z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i kalarepy . Smak gulaszu idealnie podkreślają suszone grzyby. Jako dodatek do dania polecam gotowane lub zapiekane ziemniaki z posypane suszonym oregano.

gulasz wieprzowy z dodatkiem suszonych grzybów

Gulasz wieprzowy

Składniki na 6 porcji:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (mięso od szynki, łopatka wieprzowa bądź schab karkowy)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 duże marchewki
  • 1 duży lub 2 mniejsze suszone grzyby np. borowiki lub podgrzybki
  • 2 pełne łyżki stołowe mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyć pod bieżącą wodą, osuszyć a następnie pokroić w plastry o grubości 1-2 cm.
  2. Cebulę posiekać na drobno, marchew obrać i pokroić w kostkę.
  3. Mięso przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby było zakryte. Dodać pokrojoną cebulę, marchew oraz suszonego grzybka. Posolić wedle uznania. Rondel ustawić na małym ogniu i gotować aż do momentu kiedy mięso będzie miękkie. W między czasie zebrać szumowiny.
  4. Do 1/4 szklanki zimnej wody dodać 2 łyżki mąki pszennej, rozmieszać na kleik uzupełnić zimną wodą do 1/2 szklanki, tak by mieszanina miała konsystencję gęstej śmietany.
  5. Rondel zestawić z ognia, dodać zagęszczoną mąkę stale mieszając, aż do momentu zagotowania się. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Gulasz wieprzowy

Zobacz także: