Gruszki w polewie czekoladowej z migdałami

Gruszki w czekoladzie

Gruszki w polewie czekoladowej z migdałami

Składniki na 4 porcje :

  • 4 gruszki
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obrać ze skórki a następnie wrzucić je do garnka z wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości.
  2. Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty, umieścić w żaroodpornej misce i ustawić nad rondlem z gotującą się wodą. Następnie podgrzewać na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się.
  3. Gruszki wyjąć z wody, po czym osuszyć je ręcznikiem papierowym. Następnie polać owoce płynną czekoladą
    i posypywać płatkami migdałowymi.
  4. Odstawić na 30 minut do zastygnięcia.

Gruszki w polewie czekoladowej z migdałamiGruszki w polewie czekoladowej z migdałami

Zobacz także: