Conchiglie rigate piccanti

Conchiglie rigate piccanti

Conchiglie rigate piccanti

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 cebula średniej wielkości
  • 60 g oliwek czarnych bez pestek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 80 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
  • 250 g wieprzowiny np. schabu bez kości
  • 1 puszka pomidorów całych w sosie pomidorowym
  • 200 g makaronu muszelki średniej wielkości
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić (każdą na 4 części).
  2. Papryczkę chili oczyścić z pestek i posiekać na bardzo drobno. Mięso umyć pod bieżąca wodą a następnie zmielić w maszynce. Pomidory odsączyć z zalewy i posiekać na drobno.
  3. Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu, wrzucić cebulę wraz z oliwkami oraz szczyptą soli i smażyć od czasu do czas mieszając za pomocą drewnianej łopatki.
  4. Dodać posiekaną na drobno papryczkę chili, suszone pomidory oraz zmieloną wieprzowinę i delikatnie obsmażyć (około 7 minut), co pewien czas mieszając.
  5. Wlać pomidory z sosem pomidorowym, rozdrobnić za pomocą łopatki i gotować pod przykryciem przez 15 minut, co pewien czas mieszając.
  6. Makaron ugotować w garnku w osolonej wodzie al dente, odcedzić i przełożyć potem do tego samego garnka, następnie wlać sos i mieszać na małym ogniu aż do wymieszania się składników.
  7. Podawać bez posypywania serem.

Conchiglie rigate piccantiConchiglie rigate piccanti

Zobacz także: