Ciasto krówka

Ciasto z masą krówkową i herbatnikami bez pieczenia. Pyszne i delikatne, jednym słowem warte grzechu! Ciasto składa się z dwóch warstw herbatników, masy budyniowej, kremowej oraz kajmakowej. Całość posypana jest startą czekoladą. Przepis na ciasto jest w rodzinie znany i powtarzany od kilku lat. W oryginalnej wersji do ciasta dodawane są rodzynki zamiast startej czekolady. Tym razem uznałam jednak, że czekolada będzie bardziej wyrafinowaną formą dekoracji. I muszę przyznać, że obydwie wersje choć różnią się nieco smakiem, są wyśmienite! Polecam.

Ciasto krówkaCiasto krówkaCiasto krówkaCiasto krówka

Ciasto z masą korówkową na herbatnikach

Ciasto krówka Składniki :
    Masa budyniowa:
  • 3/4 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy bądź śmietankowy
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • szczypta soli
    Krem:
  • ½ litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie masła roślinnego – 250 g
    Dodatkowo:
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego bądź masy krówkowej - 400 g (lub większe opakowanie - 510 g)
  • 200 – 250 g herbatników (w zależności od wielkości blaszki do pieczenia)
  • 1 czekolada gorzka o zawartości masy kakaowej 60%
  • masło do posmarowania blaszki
  • blaszka o wymiarach 25 cm x 30 cm, może być większa
    Sposób przygotowania:
    Jeżeli używamy słodzonego mleka skondensowanego w puszce gotujemy je w wodzie według receptury podanej na opakowaniu (ja gotowałam mleko około 3-4 godziny). Można także skorzystać z gotowej masy krówkowej bądź toffi, nie wymagającej gotowania.
    Masa budyniowa:
  1. Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę pszenną, budyń oraz dodać żółtko, po czym zmiksować na jednolitą masę.
  2. Do reszty mleka dodać cukier, masło oraz szczyptę soli i zagotować.
  3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę budyniową, mieszać intensywnie, aż do momentu zagotowania się (widoczne będą pęcherzyki powierza).
  4. Gorącą masę budyniową odstawić do częściowego przestygnięcia na około 20 minut.
    Krem:
  1. Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
  2. Do reszty mleka dodać cukier oraz cukier wanilinowy, po czym zagotować.
  3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę i mieszać, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawić do przestygnięcia.
  4. Do kremu dodawać stopniowo masło roślinne cały czas ucierając za pomocą miksera.
    Wykończenie:
  1. Blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć ściśle obok siebie 1 warstwę herbatników. Następnie przelać masę budyniową wyrównując jej powierzchnię za pomocą łyżki. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, następnie równomiernie nałożyć masę krówkową a potem krem. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
  2. Na godzinę przed podaniem na wierzch ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej czekoladę tak, by pokryła całą powierzchnię ciasta.
Ostatnio dodane przepisy:
Agnieszka 11-11-2013 17:54:41
jestem tu pierwszy raz, ale na 100% nie ostatni. Krówka przepiękna, aż szkoda jeść:)
Gotowanie ze stylem 14-10-2013 21:41:50
To świetna historia, jak to mówią przez żołądek do serca :)
Ania 12-10-2013 19:51:02
Ciacho super :) Zrobiłam je dla kolegi w podzience, za pomoc przy awarii auta. Tak mu posmakowało, że teraz jesteśmy parą :)Robiłam je jesienią i aby nadać mu pażdziernikowego charaktweru po masie karmelowej posypałam prażone orzechy włoskie, wczesniej drobno posiekane. Polecam gorąco :)
Gotowanie ze stylem 05-08-2013 18:02:22
Do ciasta należy użyć 400 g masy kajmakowej bądź 510 g (duża puszka) :) W przepisie też już zawarte są ilości.
ika 05-08-2013 17:37:01
Zlitujcie się nad nami, mieszkajacymi za granicami Polski!!! Zamiast: opakowanie, puszka, piszcie ile gramów, albo jaką pojemność (n.p. 100 ml). Nam to umożliwi korzystanie z Waszych przepisów. Z góry dziękuję w imieniu własnym i wielu innych \"kulino internautów\". Ika
Dodaj Komentarz:
Wpisz Twój komentarz:
Twoje imię:

  • NA ŚNIADANIE
  • DANIA WŁOSKIE
  • DANIA MIĘSNE
  • DANIA RYBNE
  • WEGETARIAŃSKIE
  • ZUPY
  • PASTY I SOSY
  • SAŁATKI
  • MOJA PIEKARNIA
  • CIASTA
  • SERNIKI
  • BEZY
  • CZEKOLADA
  • NAPOJE
  • DLA DWOJGA
  • BOŻE NARODZENIE
  • zobacz także:

    Pani Walewska Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto z rabarbarem i kruszonką