Ciasto krówka

Ciasto z masą krówkową i herbatnikami bez pieczenia. Pyszne i delikatne, jednym słowem warte grzechu! Ciasto składa się z dwóch warstw herbatników, masy budyniowej, kremowej oraz kajmakowej. Całość posypana jest startą czekoladą. Przepis na ciasto jest w rodzinie znany i powtarzany od kilku lat. W oryginalnej wersji do ciasta dodawane są rodzynki zamiast startej czekolady. Tym razem uznałam jednak, że czekolada będzie bardziej wyrafinowaną formą dekoracji. I muszę przyznać, że obydwie wersje choć różnią się nieco smakiem, są wyśmienite! Polecam.

Ciasto z masą korówkową na herbatnikach

Ciasto krówka

Składniki :

    Masa budyniowa:
  • 3/4 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy bądź śmietankowy
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • szczypta soli
    Krem:
  • ½ litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie masła roślinnego – 250 g
    Dodatkowo:
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego bądź masy krówkowej - 400 g (lub większe opakowanie - 510 g)
  • 200 – 250 g herbatników (w zależności od wielkości blaszki do pieczenia)
  • 1 czekolada gorzka o zawartości masy kakaowej 60%
  • masło do posmarowania blaszki
  • blaszka o wymiarach 25 cm x 30 cm, może być większa

Sposób przygotowania:

    Jeżeli używamy słodzonego mleka skondensowanego w puszce gotujemy je w wodzie według receptury podanej na opakowaniu (ja gotowałam mleko około 3-4 godziny). Można także skorzystać z gotowej masy krówkowej bądź toffi, nie wymagającej gotowania.
    Masa budyniowa:
  1. Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę pszenną, budyń oraz dodać żółtko, po czym zmiksować na jednolitą masę.
  2. Do reszty mleka dodać cukier, masło oraz szczyptę soli i zagotować.
  3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę budyniową, mieszać intensywnie, aż do momentu zagotowania się (widoczne będą pęcherzyki powierza).
  4. Gorącą masę budyniową odstawić do częściowego przestygnięcia na około 20 minut.
    Krem:
  1. Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
  2. Do reszty mleka dodać cukier oraz cukier wanilinowy, po czym zagotować.
  3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę i mieszać, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawić do przestygnięcia.
  4. Do kremu dodawać stopniowo masło roślinne cały czas ucierając za pomocą miksera.
    Wykończenie:
  1. Blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć ściśle obok siebie 1 warstwę herbatników. Następnie przelać masę budyniową wyrównując jej powierzchnię za pomocą łyżki. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, następnie równomiernie nałożyć masę krówkową a potem krem. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
  2. Na godzinę przed podaniem na wierzch ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej czekoladę tak, by pokryła całą powierzchnię ciasta.

Ciasto krówkaCiasto krówkaCiasto krówkaCiasto krówka

Zobacz także: