Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to wieloletni przepis z zeszytu mojej mamy. Proces produkcji ciasta jest dwufazowy, polega na sporządzeniu rozczynu, a następnie dwuetapowej fermentacji: rozczynu (I) i ciasta z rozczynem (II). Po procesie fermentacji rozczyn łączy się z pozostałymi składnikami, wprowadzając tłuszcz w końcowej fazie wyrabiania ciasta. Sposób ten daje w rezultacie ciasto o bogatym smaku i aromacie.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Składniki :

    Rozczyn:
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g drożdży świeżych (1 opakowanie)
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
    Dodatkowo do ciasta:
  • ¾ kg mąki pszennej niskiego typu 450 – 480 np. szymanowskiej
  • 4 jajka
  • 125 g masła roślinnego
  • 1 pełna łyżka śmietany 18%
  • śliwki z kompotu - około 350 g lub 400 g świeżych wymieszanych z cukrem
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • ¾ szklanki cukru
  • forma do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cm



    Kruszonka:
  • 1 łyżka stołowa margaryny kostkowej np. Palmy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

    Rozczyn:
  1. Do ciepłego mleka dodać łyżkę cukru, pokruszone drożdże oraz mąkę, wymieszać a następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Kruszonka:
  1. Margarynę wymieszać w misce wraz z cukrem oraz mąką, aż do całkowitego połączenia się składników. Kruszonkę najlepiej jest wykonywać ręcznie.
    Przygotowanie ciasta:
  1. Białko jednego jajka oddzielić od żółtka.
  2. Masło rozpuścić w garnku.
  3. Mąkę podgrzaną i przesianą, wsypać do ogrzanej miski, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać 3 całe jaja oraz 1 żółtko, rozpuszczone masło, cukier, cukier wanilinowy oraz 1 łyżkę śmietany. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odstawało od ręki. W razie potrzeby dodać w trakcie wyrabiania nieco więcej mąki.
  4. Ciasto przełożyć na formę wysmarowaną masłem i posypaną mąką pszenną, następnie posmarować jego wierzch białkiem jajka za pomocą pędzelka.
  5. Na całej powierzchni ciasta nakładać odsączone śliwki, posypać kruszonką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Gdy ciasto podrośnie, wstawić je do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piec około 40 minut bez termoobiegu. Gdy wierzch ciasta zbyt się zarumieni, można przykryć je folią aluminiową, aby nie przypaliła się kruszonka.
    Moje rady:
  1. Ciasto jest upieczone, gdy jest dobrze wyrośnięte, zrumienione, łatwo odstaje od brzegów formy, a drewniany patyczek włożony na 2 sekundy do ciasta jest po wyjęciu z niego czysty i bez przylepionych grudek.
  2. Ciasta tuż po upieczeniu nie należy wyjmować z piekarnika, najlepiej jest wyłączyć piekarnik, odczekać około
    10 minut a następnie delikatnie uchylić jego drzwiczki i pozostawić w nim ciasto aż do całkowitego przestygnięcia.
  3. Ciasto pieczone w zbyt nagrzanym piekarniku może opaść w trakcie pieczenia, temperatura pieczenia nie powinna przekraczać 180 °C .
  4. Wszystkie składniki do ciasta powinny być ciepłe i przyrządzane w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów, aby ciasto lepiej i szybciej wyrastało.
  5. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od dna naczynia i od ręki oraz zawiera pęcherzyki powietrza.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonkąCiasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonkąCiasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Zobacz także: