Chińskie tofu z warzywami

Tofu zasmażane z papryką

Chińskie tofu z warzywami

Składniki na 2 porcje:

  • 1 opakowanie sera tofu - 300g
  • 3 ząbki czosnku
  • po ½ papryki zielonej, czerwonej oraz żółtej
  • ¼ papryczki chili
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 marchew
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • słodka papryka w proszku
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek oczyścić a następnie posiekać na drobno.
  2. Ser tofu pokroić w kostkę o wymiarach 1 x 1 cm.
  3. Papryki pokroić w kostkę, marchew zaś w półplastry. Można także wcześniej lekko podgotować marchew we wrzącej wodzie, aby była bardziej miękka.
  4. Na patelni rozgrzej olej, dodać cebulę czosnek i odrobinę wody a następnie dusić całość przez chwilę pod przykryciem.
  5. Dodać tofu polane sosem sojowym, oprószyć pieprzem oraz słodką papryką i wciąż dusić pod przykryciem. Następnie dodać pokrojoną paprykę, podgotowaną wcześniej marchew i kilka kropel soku z cytryny.
  6. Na talerz nałożyć porcję gotowego tofu z warzywami, posypać posiekaną na drobno świeżą kolendrą. Serwować z ryżem brązowym.

Chińskie tofu z warzywamiChińskie tofu z warzywami

Zobacz także: