Cannelloni ze szpinakiem i mozarellą

Cannelloni to nic innego jak rurki makaronowe wypełnione farszem, polane sosem oraz posypane startym serem. Jak się okazuje ten włoski makaron możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z farszem mięsnym jak i wegetariańskim, najlepiej komponuje się z sosem pomidorowym bądź beszamelowym.

Cannelloni ze szpinakiem i mozarellą

Cannelloni ze szpinakiem i mozarellą

Składniki na 3 porcje:

  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g świeżych liści szpinaku
  • 1 opakowanie pomidorów w puszce w sosie pomidorowym
  • 12 sztuk makaronu cannelloni
  • 1 opakowanie twarożku ziołowego do kanapek - (120-150g)
  • 125 g sera mozzarella w kulce
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1½ łyżeczki suszonej bazylii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

    Farsz:
  1. Jeżeli szpinak jest świeży, należy go poddać blanszowaniu (zanurzyć we wrzącej wodzie na minutę a następnie wyjąć na talerz). Mrożony szpinak wcześniej rozmrozić.
  2. Cebulę posiekać na drobno.
  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę oraz starty na drobno czosnek i dusić do miękkości. Dodać szpinak oraz połowę sosu pomidorowego i podgrzewać na małym ogniu aż do częściowego wygotowania się sosu.
  4. Następnie dodać oregano, ½ łyżeczki suszonej bazylii, odrobinę pieprzu, soli oraz twarożek, dokładnie wymieszać.
    Sos pomidorowy:
  1. Pozostałą część pomidorów z puszki wraz z sosem zblenderować na gładki sos, dodać pieprz oraz łyżeczkę bazylii, po czym wszystko razem dokładnie wymieszać.
  2. Do żaroodpornego naczynia wlać 4 łyżki sosu pomidorowego.
  3. Makaron cannelloni moczyć przez 3 minuty w naczyniu z gorącą, przegotowaną wodą. Następnie każdą rurkę makaronu pojedynczo nadziewać farszem i układać w naczyniu z sosem pomidorowym.
  4. Cannelloni zalać resztą sosu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° na 15 - 20 minut bez przykrycia.
  5. W czasie pieczenia zetrzeć mozzarellę na grubych oczkach tarki jarzynowej. Po tym czasie poprószyć cannelloni serem i piec jeszcze około 10 minut, aż ser się zarumieni.

Cannelloni ze szpinakiem i mozarelląCannelloni ze szpinakiem i mozarellą

Zobacz także: