Burgery domowe z kurczakiem i mozzarellą

Burgery z kurczakiem to doskonały pomysł na śniadanie bądź kolację. Farsz mięsno - warzywny oraz bułeczki hamburgerowe można wykonać poprzedniego dania, natomiast samo wykończenie potrawy nie zabiera już zbyt wiele czasu. Bardzo prosty sos majonezowo-czosnkowy doskonale komponuje się z mięsem z piersi kurczaka oraz mozzarellą. Oczywiście nie są to typowe burgery, gdyż nie zawierają mięsa wołowego, lecz stanowią na prawdę smaczny posiłek.

Burgery domowe z kurczakiem, serem mozzarellą w sosie majonezowym

Burgery domowe z kurczakiem i  mozzarellą

Składniki na 6 burgerów:

    Burgery::
  • ½ piersi z kurczaka
  • 1 cebula średniej wielkości
  • ½ papryki czerwonej
  • 6 dużych pieczarek
    Sos majonezowo-czosnkowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz




    Dodatkowo:
  • masło do posmarowania bułeczek hamburgerowych
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • olej do smażenia
  • 6 bułeczek do hamburgerów według tego bądź tego przepisu

Sposób przygotowania:

    Sos majonezowo-czosnkowy:
  1. Czosnek wycisnąć bądź zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Następnie przełożyć do naczynia, dodać majonez, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
    Burgery:
  1. Pierś z kurczaka ugotować we wrzącej wodzie (około 20 minut), przestudzić, po czym pokroić w paski o wymiarach 1 x 2,5 cm.
  2. Ser mozzarellę pokroić w plastry, paprykę zaś w paski o długości około 2,5 cm. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na rumiany kolor. Następnie dodać pieczarki, paprykę, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć, aż do odparowania nadmiaru wody.
  4. Bułki przekroić na pół, po czym każdą połówkę posmarować masłem, ułożyć na blasze i zapiec w piekarniku przez 4 minuty
    w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchnią połówkę bułki nałożyć plaster mozzarelli, na spodnią natomiast część przygotowanego farszu. Bułki ponownie ułożyć na blasze do pieczenia obok siebie, po czym wstawić do piekarnika i piec 8 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu na farsz nałożyć sos i przykryć wierzchnią częścią bułeczki (z mozzarellą).
    Spożywać na ciepło.

Burgery domowe z kurczakiem i  mozzarelląBurgery domowe z kurczakiem i  mozzarellą

Zobacz także: