Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to ciasto, które wielu z nas przypomina smaki z dzieciństwa. Połączenie czekolady z orzechami i bakaliami zachęci niejednego smakosza. Blok czekoladowy to szybkie do przyrządzenia ciasto bez pieczenia; masę suchą należy wymieszać zgodnie z przepisem z masą mokrą a następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Składniki :

  • 400 ml mleka w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła ekstra
  • 100 g herbatników
  • garść żurawiny
  • garść posiekanych orzechów (ja użyłam orzechów włoskich i laskowych)

Sposób przygotowania:

    Masa mokra:
  1. Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać wodę i kakao, dokładnie wymieszać aż do powstania jednolitej klarownej masy, nie gotować.
    Masa sucha:
  1. Do metalowej miski przesypać mleko w proszku, dodać pokruszone herbatniki oraz żurawinę i posiekane orzechy, całość wymieszać. Następnie zalać wcześniej przygotowaną masą mokrą, wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
  2. Przygotowaną masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na noc.

Blok czekoladowyBlok czekoladowy

Zobacz także: