Bezy

Bezy to jeden z najsmaczniejszych deserów jakie znam. Kruche i delikatne, po prostu same rozpływają się w ustach. Najważniejszą rzeczą w przyrządzaniu bez jest proces suszenia oraz unikanie przypieczenia. Kolor bezy powinien być biały bądź lekko kremowy. W przypadku bez miniaturek suszenie trwa oczywiście o wiele krócej niż np. podczas pieczenia tortu bezowego.

BezyBezyBezyBezy

Beziki

Bezy Składniki na 40 bez:
  • 2 białka
  • ¼ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 100°C. Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier po 1 łyżce stale mieszając około
    5 minut.
  3. Dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aż piana będzie wyraźnie gęsta.
  4. Pianę przełożyć do szprycy bądź woreczka foliowego z odciętym narożem, po czym formować okrągłe mini bezy na kształt ślimaka.
  5. Wstawić do uchylonego piekarnika i suszyć przez około 55 minut bez termoobiegu.
  6. Po upieczeniu pozostawić bezy na około 20 minut w otwartym piekarniku do całkowitego wysuszenia.
Ostatnio dodane przepisy:
Dodaj Komentarz:
Wpisz Twój komentarz:
Twoje imię:

  • NA ŚNIADANIE
  • DANIA WŁOSKIE
  • DANIA MIĘSNE
  • DANIA RYBNE
  • WEGETARIAŃSKIE
  • ZUPY
  • PASTY I SOSY
  • SAŁATKI
  • MOJA PIEKARNIA
  • CIASTA
  • SERNIKI
  • BEZY
  • CZEKOLADA
  • NAPOJE
  • DLA DWOJGA
  • BOŻE NARODZENIE
  • zobacz także:

    Beza z kremem budyniowym i truskawkami Tarta ze śliwkami Tort bezowy z wiśniami