Beza z kremem budyniowym i truskawkami

Beza z kremem budyniowym i musem truskawkowym to stylowy deser, który pięknie prezentuje się na stole. Połączenie słodkiego kremu z truskawkami stanowi ucztę dla podniebienia. Bezę możemy przyrządzać o dowolnej porze roku praktycznie na każdą okazję. Wspaniałym dodatkiem do deseru są różnego rodzaju kremy a także owoce sezonowe - latem są to np. truskawki, maliny, jagody, poziomki, zimą natomiast owoce cytrusowe takie jak mandarynki, kiwi lub pomarańcze.

Beza z truskawkami i kremem budyniowym

Beza z kremem budyniowym i truskawkami

Składniki na 3 porcje:

    Beza:
  • 5 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Krem:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki stołowe cukru do budyniu
  • 1 ½ szklanki mleka do budyniu
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 100 g śmietany kremówki 30% - opcjonalnie

    Mus truskawkowy:
  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek
  • 3 pełne łyżki cukru

Sposób przygotowania:

    Beza:
  1. Białka bardzo dokładnie oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Powoli i stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru stale mieszając. Cukier powinien być dodawany w jednakowych ilościach i odstępach czasowych, w przeciwnym razie beza może się nie udać. Po ostatniej dodanej porcji cukru masę bezową mieszać jeszcze przez 3 minuty. Kiedy piana będzie już sztywna i gęsta dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet i ubijać jeszcze przez chwilę.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie nakładać porcjami ubitą masę bezową tworząc 6 owalnych krążków. Trzy spośród nich będą stanowiły podstawę bez, natomiast trzy kolejne ich wierzch.
  3. Tak przygotowane bezy wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120°C (bez termoobiegu). Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 °C i suszyć bezy jeszcze przez 45 minut.
    Krem:
  1. Zagotować budyń według instrukcji podanej na opakowaniu z 1½ szklanki mleka oraz 2 łyżkami cukru, po czym odstawić do przestygnięcia.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszać przestudzony budyń, serek mascarpone oraz cukier puder, najlepiej za pomocą miksera. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty można dodać 100 g czyli 1/2 szklanki płynnej śmietany kremówki, po czym ubić ponownie
    z pozostałymi składnikami kremu.
    Mus truskawkowy:
  1. Truskawki odszypułkować, opłukać pod bieżącą wodą, a następnie zblenderować wraz z cukrem na gładką masę.
    Wykończenie:
  1. Na spodni krążek bezy nakładać po 3-4 łyżki stołowe kremu, polać wedle uznania musem truskawkowym i przykryć drugim krążkiem.

Beza z kremem budyniowym i truskawkamiBeza z kremem budyniowym i truskawkamiBeza z kremem budyniowym i truskawkami

Zobacz także: