Barszcz z grzybami

Podstawą przepisu na barszcz jest wywar z suszonych grzybów, ziemniaki, zakwas i przyprawy. Smak zupy powstaje z połączenia naturalnych składników. Przekrojone na połówki bądź ćwiartki jajka układane są na talerzach i zalewane przygotowanym barszczem.

Barszcz z suszonymi grzybami

Barszcz z grzybami

Składniki :

  • 3 litry wody
  • 5-6 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 7 grzybów suszonych np. prawdziwków
  • zakwas żytni*
  • jajka ugotowane na twardo i podzielone na połówki bądź ćwiartki – opcjonalnie
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. *Zakwas: do słoika wlać 400 ml letniej wody oraz dodać tyle mąki żytniej, by mieszanina miała gęstość śmietany. Odstawić na minimum 3 dni do sfermentowania. W tym czasie zakwas należy raz dziennie wymieszać.
  2. Grzyby wyparzyć we wrzącej wodzie. Przełożyć do garnka, zalać 3 litrami wody, gotować przez 30 minut. Następnie dodać ziemniaki, gotować 15 minut.
  3. Przygotowany zakwas dokładnie wymieszać a następnie przetrzeć przez sito około 1 szklankę bezpośrednio do miseczki. Dodać do wywaru i dokładnie wymieszać.
  4. Gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Jajka wrzucić w skorupkach do osolonej wrzącej wody na 9 minut. Zestawić garnek z ognia, zalać zimną wodą. Skorupki jajek rozbić i pozostawić w garnku do ostygnięcia. Następnie obrać jajka ze skorupek. Pokroić w połówki bądź w ćwiartki i dodać do barszczu.

Barszcz z grzybami

Zobacz także: